Kotkan kaupungin talousmetsien hallinnassa huomioidaan hiilivarastojen ja -nielujen vahvistaminen sekä luonnon monimuotoisuus. Tehdään kaupungin maapolitiikkaan linjaukset Kotkan kaupungin talousmetsien ilmastoviisaasta sekä luonnon monimuotoisuutta ylläpitävästä hoidosta. Linjauksissa huomioidaan yleiskaavatason määrittelyt alueiden käyttötarkoituksesta. Metsien hoidon linjaukset päivitetään 2022 aikana.
Miehikkälässä sijaitseva kaupungin metsätila Kurssikeskus 489-408-25-1 on aiemmin toiminut Kotkan puutalousoppilaitoksen, ja myöhemmin Kymenlaakson ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusohjelman opetusmetsänä sekä metsän kasvatuksen opetus- ja tutkimusmetsäkohteena. Metsätalouden koulutusohjelman päätyttyä on tila ja siellä toiminut kurssikeskus jäänyt hyvin vähäiselle käytölle. Alueella sijaitsevat tutkimuskoealat ja metsäkohteet ovat säilyneet ja niiden seurantaa jatkettu. Alueella sijaitsee mm. jatkuvan kasvatuksen mallikoealoja, joita on seurattu ja hoidettu jo vuosikymmenien ajan.
Tutkimusmetsän arvon säilyttämisen kannalta on tärkeää, että koealametsää hoidetaan niiden alkuperäisen suunnitelman mukaisesti koko kiertoajan, jotta pitkän aikavälin tutkimuksesta saadaan käyttöön mahdollisimman laaja-alainen tietopohja ja kokemus hyödynnettäväksi.
Tällä hetkellä tilan metsissä on seurannassa pienaukkohakkuisiin kohdistuva tutkimus ja koekäyttö. Hakkuut tehtiin helmi-maaliskuussa 2014. Ne suunniteltiin ja toteutettiin tutkimus- ja koulutuskäyttöön heti kun metsälain muutos mahdollisti jatkuvan kasvatuksen toimintamallin metsien käsittelyssä. Kohdetta on käytetty siitä lähtien useita kertoja vuodessa metsänomistajien ja metsäammattilaisten koulutuksiin, joita Suomen metsäkeskus on järjestänyt yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Jatkuvan kasvatuksen menetelmien käyttöön ohjaava koulutus ja neuvonta on keskeinen tapa saada merkittävää muutosta metsien käsittelymenetelmiin ja sen myötä edistää metsien kokonaiskestävää käyttöä. Palvaanjärven alueella, johon kaupungin metsätila lukeutuu, toteutetut mallihakkuukohteet ovat edelleen Etelä-Suomen paras ja monipuolisin jatkuvan kasvatuksen demonstraatio, ja sen on toivottu säilyvän tässä käytössä. Kohteen jatkuvuuden kannalta olisi myös toivottavaa, että alueelle suunnitellut jatkotoimenpiteet olisivat mahdollisia ja kohteen pitkän aikavälin kehitystä päästäisi seuraamaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.
Suomen metsäkeskus toteuttaa Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakuntien alueella Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät - kehittämishanketta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa tietoisuutta ilmastokestävistä metsänhoitomenetelmistä niin maanomistajien, metsäammattilaisten kuin sidosryhmienkin keskuudessa. Hankkeen kantavana teemana on kokonaiskestävä metsänhoito, joka huomioi kestävän kehityksen eri osa-alueet. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto sekä Elinkeino-, liikenne- ja Ympäristökeskus. Kurssikeskuksen metsätilaa on esitetty hankkeen mallikohteeksi sen ainutlaatuisuuden vuoksi; Tilalla on toiminut opetusmetsä, ja vuosikymmeniä kestänyt metsäntutkimus ja eri metsänhoitotoimenpiteet metsänkäytön eri aikakausilla ovat luoneet alueesta ainutkertaisen demokohteen koko Etelä-Suomen alueella.
Koko tilan käsittävä päivitetty metsänkäyttösuunnitelma valmistui helmikuussa 2023. Suunnitelmassa normaalin metsäsuunnitelman lisäksi on huomioitu erityisesti tilan eri metsäkohteet ja niiden erityispiirteet, vanhat metsäntutkimuksen koealat, kasvupaikat sekä eritelty Metso-ohjelmaan sopivat kohteet. Tutkimusmetsäkäytön kannalta on tärkeää tunnistaa tilan historia ja metsien käyttö pidemmältä aikajänteeltä.